top of page

Säkeiden tyttäret

Naisten lyriikkaa
Paavalinkirkko
su 2.6. klo 18

Runo on liedin sydän. Säveltäjä pukee runon säkeet säveliksi, ja laulaja ja pianisti vuorostaan tulkitsevat sanojen ja sävelten yhteispeliä. Konsertin ohjelmisto tekeekin kunniaa suomalaisille naisrunoilijoille, jotka ovat viimeisten puolentoista vuosisadan aikana siirtyneet kirjallisuushistorian marginaalista keskiöön.

 

Runoilijakaartista muodostuu pienimuotoinen katsaus suomalaisen lyriikan historiaan:

Selma Kajanus (1860–1935) oli kansainvälisesti arvostettu pianisti, pianopedagogi, monipuolinen intellektuelli ja runoilija.

L. Onerva (1882–1972), joka runojen lisäksi kirjoitti myös proosaa, esseitä, näytelmiä ja suomennoksia, oli nuoren suomalaisen sanataiteen kirkkaimpia tähtiä 1900-luvun alkukymmeninä. Hän käsitteli teoksissaan usein vapauden ja sitoutumisen välisiä risti­riitoja naisen elämässä. 

Lyriikan uudistaja ja pohjoismaisen modernismin uranuurtaja

Edith Södergran (1892–1923) on suomalaisrunoilijoista kansainvälisesti tunnetuin ja tutkituin, vaikka eläessään hän ei juuri saanut arvostusta. Södergran kirjoitti vahvasta luovasta yksilöstä ja uudenlaisesta, emansipoituneesta naisesta.

Katri Vala (1901–1944) tunnetaan vapaarytmisestä, intohimoisesta lyriikastaan. Hän kuului 1920-luvulla Tulenkantajien kirjailijaryhmittymään, joka halusi eurooppalaistaa takapajuisena pitämäänsä suomalaista kirjallisuutta.

Jenni Haukio (1977–) on runoilija ja valtiotieteen tohtori. Hänen runoissaan on keskeisellä sijalla luonto.

 

Säkeiden tyttäret -konsertti tarjoaa monipuolisen kattauksen musiikkia viimeisten sadan vuoden ajalta alkaen Leevi Madetojan myöhäisromanttisesta laulusarjasta “Viisi laulua L. Onervan runoihin” aina Shenran Wangin upouuteen sarjaan “Neljä laulua Jenni Haukion runoihin”. Laulusarjan kantaesittävät vuoden 2023 Timo Mustakallio -voittaja Iirisilona Segerstam ja hänen luottopianistinsa Katarina Katris. 

Säkeiden tyttäret - naisten lyriikkaa

su 2.6.2024 klo 18

 

Paavalinkirkko

Sammatintie 5

Vapaa pääsy/Käsiohjelma 15/10/15+ e

säkeiden tyttäret.png

Konsertin taiteilijat

bottom of page