Taiteilijat
Tutustu kaikkiin liedkollektiivin taiteilijoihin vuosien varrelta.
mezzosopraano Iida Aarnio
Kaarinalaistaustainen mezzosopraano Iida Aarnio (s.1999) opiskelee ensimmäistä vuotta laulupedagogiikkaa Metropoliassa sopraano Reetta Haaviston johdolla. Ennen Metropolian opintojaan Aarnio opiskeli musiikkikasvatusta Sibelius-Akatemiassa, missä hän pääsi vuonna 2020 tekemään oopperadebyyttinsä Cis:in roolissa Sibelius-Akatemian Oopperan Albert Herring -produktiossa.
Viimeisen vuoden aikana Aarnio on syventynyt erityisesti oopperarepertuaariin sekä innostunut etsimään ohjelmistoonsa entuudestaan hieman tuntemattomampia kappaleita. Eniten Aarnio syttyy kappaleista, joiden pohjana on oivaltava ja kaunis teksti.
mezzosopraano Sofia Buono
Sofia Buono on Sibelius-Akatemiasta vuonna 2021 valmistunut suomalais-italialainen mezzosopraano. Buono on esiintynyt mm. osana solistiensemblea Helsingin barokkiorkesterin Beethoven Akademie -konsertissa (2019), Taavi Oramon johtaman Nyky-ensemblen solistina Yle Radio 1:lle tehdyssä taltioinnissa Mahlerin laulusarjasta Lieder eines Fahrenden Gesellen (2017), ja Assi Karttusen Et in Arcadia Ego -pastoraaliteoksessa Venetsian biennaalissa (2017) sekä Musiikkitalolla (2016). Lisäksi Buono on laulanut West Coast Kokkola Opera -festivaalin solistiensemblessä (2015) teoksissa Neito Tornissa (J. Sibelius) sekä Harrbådan Neito (Seppo Pohjola, kantaesitys), johtajana Sakari Oramo.
Sofian vahva kiinnostus nyky- ja barokkimusiikkia kohtaan on tuottanut napolilaisen 1700-luvun laulumusiikin resitaalin cembalisti Lauri Honkavirran kanssa (2015), sekä useita amerikkalaisen nykymusiikin resitaaleja Helsingissä pianisti Joel Papinojan kanssa (2017 ja 2019).
Hänen laulamiinsa oopperarooleihin lukeutuvat mm. Alma Mark oopperasta Little Women (Adamo), La Conversation oooperasta Les plesires du Versailles (Charpentier), Orfeo oopperasta Orfeo ed Euridice (Gluck), Bianca oopperasta The rape of Lucretia (Britten), Hippolyta oopperasta A Midsummer Night’s Dream (Britten), Fortuna oopperasta L’Incoronazione di Poppea (Monteverdi) ja Kolmas nainen oopperasta Taikahuilu (Mozart).
pianisti Francesco Defelice
Italialainen pianisti Francesco Defelice toimii Metropolia Ammattikorkeakoulussa työharjoitteiljana. Hän on valmistunut Barin "Niccolò Piccinni" -konservatoriosta erinomaisin arvosanoin Maurizio Matarresen opista. Hän on osallistunut myös mm. Andrea Lucchesinin, Joel-Francois Thiollierin, Gabor Farkasin, Kostantin Lifschitzin, Pierluigi Camician ja Carla Aventaggiaton mestarikursseille ja syventynyt nykymusiikkiin Emanuele Arciulin ja duosoittoon Gemma Dibattistan johdolla. Hän on voittanut useita kansallisia ja kansainvälisiä kilpailuja. Solistisen uransa ohella Francesco on myös urkuri, kuoronjohtaja ja säestäjä.
tenori Christian Engel
Tenori Christian Engel on vuonna 2023 Helsingin Konservatoriosta valmistunut muusikko, jossa hän opiskeli ensin Hanna-Leena Haapamäen ja sittemmin Mika Nikanderin johdolla. Hän aloitti lauluopintonsa vuonna 2016 Tom Nymanin johdolla Porvoonseudun Musiikkiopistossa ja aloitti lauluopinnot vuonna 2021 myös Rabbe Österholmin johdolla Musikinstitutet Kungsvägenissä.
Aikaisemmin hän soitti huilua ja pianoa musiikkiopistossa. Lied-musiikista hän innostui todella vasta Konservatoriossa, jossa hän on tehnyt mm. paljon saksalaista romantiikkaa. Hänet valittiin Joutsenon lauluviikon ja Zachris Castrenin säätiön stipendiaatiksi vuonna 2023 sekä toimii Arabia Kaikuu - Lied-kollektiivin rahastonhoitajana.
pianisti Cowley Fu
Australialainen pianisti Cowley Fu on valmistunut Sibelius-Akatemiasta ja esiintynyt Aasiassa ja Euroopassa niin solistisena pianistina kuin osana eri yhtyeitä. Hän työskentelee muiden muusikoiden kanssa mielellään niin lied- kuin kamarimusiikin parissa ja on erikoistunut modernin klassisen musiikin ja aikamme nykymusiikin esittämiseen. Suomessa Cowley on ollut mukana kantaesittämässä Juhani Nuorvalan Flash Flash -oopperaa ja esittänyt suomalaisten nykysäveltäjien Paavo Heiniön sekä Kaija Saariahon teoksia.
Kuva: Laura Ginström
sopraano Anna Ginström
Sopraano Anna Ginström opiskelee laulua Sibelius-Akatemiassa kirkkomusiikin osastolla ja Metropolia Ammattikorkeakoulussa Jenni Lättilän johdolla. Annan kiinnostus laulua kohtaan heräsi kuorolaulun parissa, ja hänen lauluopintonsa alkoivat vuonna 2015 Helsingin Konservatoriossa. Viime lukuvuonna hän opiskeli vaihto-opiskelijana Sveitsissä Zürcher Hochschule der Künste -korkeakoulussa opettajanaan Lina-Maria Åkerlund.
Oopperan saralla Anna on nähty muun muassa Niiskuneidin (I. Kuusisto: Muumiooppera), Belindan (H. Purcell: Dido & Aeneas), Eleanorin (E. Rautavaara: Auringon talo) ja Piin (A. Nora: Keinulauta-lastenooppera) rooleissa. Oopperan lisäksi Anna nauttii lied- sekä kirkkomusiikin parissa työskentelystä. Hän on toiminut sopraanosolistina muun muassa seuraavissa teoksissa: Matteus-passio ja Jouluoratorio (J.S. Bach), Stabat Mater (G. B. Pergolesi) ja Oratorio de Noël (C. Saint-Saëna). Anna on opiskellut liediä Heikki Pellisen, Hans Adolfsenin sekä Christoph Bernerin johdolla ja täydentänyt opintojaan muun muassa Richard Stokesin sekä Graham Johnsonin mestarikursseilla.
sopraano Hanna-Leena Haapamäki
Sopraano Hanna-Leena Haapamäki on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksesta Ritva Auvisen johdolla. Lisäksi hänellä on laulunopettajantutkinto Helsingin Konservatoriosta. Opintojaan hän on täydentänyt mm. Elisabeth Werresin, Udo Reinemannin, Renata Scotton, Irina Gavrilovicin, Gundula Janowitzin ja Dale Fundlingin kanssa.
Haapamäki voitti toisen palkinnon ja Suomen kansallisoopperan erikoispalkinnon Lappeenrannan laulukilpailussa 2004. Suomen kansallisoopperassa Haapamäki on vieraillut vuodesta 2005 lähtien. Tärkeitä rooleja uran aikana ovat olleet mm. Carlotta Giudicelli (Lloyd Webber: The Phantom of the opera), Kettu (Janáček: Ovela kettu), Oscar (Verdi: Un ballo in maschera), Frasquita (Bizet: Carmen), Yön kuningatar (Mozart: Taikahuilu), Vera (Kortekangas: Isän tyttö), Fiakermilli (Strauss: Arabella), Zerlina (Mozart: Don Giovanni), Eurydice (Gluck: Orfeo ed Euridice) ja Olympia (Offenbach: Les contes d’Hoffmann). Hanna-Leena Haapamäki esiintyy säännöllisesti suurten vokaaliteosten solistitehtävissä.
Haapamäki on toiminut laulun lehtorina Helsingin Konservatoriossa 2011-2022. Lisäksi hän on työskennellyt tuntiopettajana useissa eri ammattikorkeakouluissa ja Taideyliopistossa. Syksystä 2022 alkaen hän on työskennellyt laulutaiteen lehtorina Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa.
sopraano Reetta Haavisto
Sopraano Reetta Haavisto on laulanut lukuisia rooleja mm. Suomen kansallisoopperassa, Savonlinnan Oopperajuhlilla, Pietarin Mariinski-teatterissa ja Gut Immling -festivaalilla Saksassa. Hänet on palkittu mm. Lappeenrannan laulukilpailuissa, Kangasniemen laulukilpailuissa, Kokkola Lied -kilpailussa, Poleeni Lied -kilpailussa sekä Gut Immling -laulukilpailussa. Hän opettaa laulua mm. Metropolia Ammattikorkeakoulussa, jossa hän on itsekin aikoinaan opiskellut. Reetta on valmistunut myös musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksesta.
Kuva: Asko Rantanen
sopraano Olga Harrison
Olga Harrison (FM) on espoolainen sopraano ja instrumentalisti. Hän valmistui muusikoksi Helsingin konservatoriolta 2022 ja opiskelee parhaillaan laulupedagogiksi Metropolia AMK:ssa Reetta Haaviston johdolla. Kahden kulttuurin kasvattina ja kielialan asiantuntijana Harrison tulkitsee musiikkia yhdeksällä eri kielellä. Harrison esittää mielellään eri aikakausien ooppera-aarioita ja myöhäisromantiikan lied-helmiä.
Harrison on esiintynyt niin solistina kuin kamariyhtyeiden ja oopperaseurojen riveissä Suomessa ja ulkomailla. Hän on järjestänyt kamarimusiikin konsertteja pääkaupunkiseudulla ja kantaesittänyt uutta musiikkia. Harrison toimii toisinaan myös oopperatekstittäjänä ja librettojen kääntäjänä. Muusikon uran rakentamisen ohella Harrison tekee goottilaista fiktiota käsittelevää väitöstutkimusta Turun yliopistolla.
bassobaritoni Sampsa Heiniö
Bassobaritoni Sampsa Heiniö valmistui laulupedagogiksi Metropolia Ammattikorkeakoulusta vuonna 2018 opettajanaan Timo Honkonen. Yksityisesti ja mestarikursseilla häntä ovat opettaneet mm. Seppo Ruohonen, Piia Komsi ja Francesca Micarelli. Liediä Heiniö on opiskellut mm. Ian Bostridgen ja Saskia Giorginin mestarikurssilla. Ennen Metropolialle siirtymistään hän opiskeli Turun ammattikorkeakoulussa ja Turun konservatoriossa. Heiniö on esiintynyt solistina oopperaproduktioissa ja konserteissa sekä mm. Kaartin soittokunnan kanssa. Hän on laulanut mm. Toivon roolin Ilkka Kuusiston Isänmaan tyttäret -oopperassa Opera Telluksen produktiossa syksyllä 2021 ja Wachtmeisterin roolin Paciuksen Kaarle-kuninkaan metsästys -oopperassa Metropolian produktiossa keväällä 2019. Syksyllä 2022 hän esiintyi kuorolaisena Opera BOXin ja Ooppera Skaalan tuottamassa Philip Glassin oopperassa Akhnaten. Heiniö on laulanut myös usean vuoden ajan mm. Savonlinnan oopperajuhlakuorossa. Laulamisen lisäksi hän toimii musiikin parissa tuottajana ja toimittajana.
mezzosopraano Fanny Henn
Mezzosopraano Fanny Henn opiskelee toista vuotta Taideyliopiston Sibelius-Akatemian oopperaluokalla Monica Groopin johdolla. Hän on valmistunut myös Metropolia Ammattikorkeakoulusta. Henn astui ensimmäisen kerran näyttämölle 14-vuotiaana I. Kuusiston ”Fjäriln Vingad” -laulunäytelmässä Svenska Teaternissa. Vuosina 2010-2011 hän työskenteli laulajana ”Ilveiljiäperhe” -konseptissa Linnanmäen huvipuistossa. Myöhemmin hän on esiintynyt mm. Åbo Svenska Teaterissa W. A. Mozartin oopperassa "Figaron Häät", Oulun kaupunginteatterissa musikaalissa “My Fair Lady” sekä T. Tuomelan oopperassa “Neljäntienristeys”. Hänen viimeisimpiin oopperarooleihin lukeutuvat mm. The Grand Duchess (L.Berkeley, “A Dinner Engagement”), toinen nainen (W.A.Mozart, “Taikahuilu”), Flicka 2 (P.H. Nordgren, “Den Svarte Munken”, Aleksanterin teatteri 2022) sekä Victoria von Sonningin & Viktooria Vilusen roolit (E. Rautavaara, “Auringon talo” 2021). Konserttisolistina Henn on esiintynyt Händelin Messias-oratoriossa Suomalaisen barokkiorkesterin (FiBo) sekä Suomen laulun kanssa vuonna 2021. Hänet on valittu vuoden 2023 Päivi- ja Paavo Lipposen rahaston solistiksi.
Kuva: Kimmo Brandt
spoken word -artisti Harri Hertell
Harri Hertell (s.1985) on helsinkiläinen runoilija, DJ ja kulttuurituottaja (AMK). Hertell on kirjoittanut seitsemän aikuisille suunattua runoteosta, joista tuorein Tiedän sen olevan rakkautta (Enostone) julkaistiin keväällä 2022. Teos käsittelee lapsiperhearkea poikkeusoloissa. Hertellin viimeaikaiset runot ovat pohtineet erityisesti vanhemmuuta sekä länsimaisen ihmisen luontosuhdetta. Vuonna 2020 julkaistu Kaikki tunteet sallittuja (Enostone) sai positiivisen vastaanoton mm. Helsingin Sanomissa. Vuonna 2021 Hertellille myönnettiin Uudenmaan
taidepalkinto.
Hertellin runoja on käännetty useille kielille ja hänen tekstejään on julkaistu lukuisissa antologioissa sekä kirjallisuuslehdissä. Hertell on myös julkaissut neljä spoken word -äänitettä sekä useita puhemusiikkisinglejä.
Parhaillaan Hertell keikkailee aktiivisesti, järjestää lavarunotapahtumia freelancerina sekä kirjoittaa kolmea eri runoteosta. Lokakuussa 2022 Hertellin ensimmäinen kuvitettu ja sävelletty lastenrunokirja Absurdit aakkoset julkaistiin Etana Editions -kustantamon toimesta. Vuonna 2017 Savukeidas julkaisi Hertellin ensimmäisen tietokirjan, Lavaruno-oppaan, joka käsittelee laajasti suomalaista lavarunokulttuuria.
Esiintymisten ja luovan työskentelyn ohella Hertell vetää myös lavarunoustyöpajoja, joiden myötä hän on käynyt levittämässä runouden ilosanomaa mm. kouluissa, nuorisotaloilla, kirjastoissa, yritysten virkityspäivissä, polttareissa sekä vankiloissa. Hertell tunnetaan lisäksi Sieravuoren lavarunofestivaalin sekä Helsinki Poetry Connectionin perustajana.
https://www.facebook.com/HarriHertell2013
https://www.instagram.com/harri.hertell/
sopraano Sofia Hiltunen
Sofia Hiltunen (s.1995) valmistui muusikoksi Jyväskylän konservatoriosta vuonna 2018 ja jatkoi lauluopintojaan Turun Taideakatemiassa. Syksyllä 2021 hän aloitti opinnot Metropolia Ammattikorkeakoulussa laulunopettajanaan Tehi Sulonen-Georgi. Lisäksi Hiltunen on kerryttänyt lauluoppiaan myös mm. Hanna-Leena Haapamäen, Ulla Raiskion, Erik Rousin ja Reetta Haaviston ohjauksessa. Hiltunen on laulanut mm. Bachin kantaattien sopraanosolistina Eurajoki Bel canto -festivaaleilla sekä lukuisissa eri puolilla Suomea järjestämissään liedkonserteissa. Hän toimii myös Arabia kaikuu -liedkollektiivin varapuheenjohtajana. Vapaa-ajalla Hiltunen on viime aikoina harrastanut intohimoisesti virkkaamista.
Kuva: Sébastien Curutchet
sopraano Iida Hirvola
MuM Iida Hirvola on opiskellut laulua Metropolia Ammattikorkeakoulussa Juha Karvosen ja Reetta Haaviston johdolla. Kevään 2024 hän opiskelee Elena Pankratovan luokalla Grazin Taideyliopistossa. Iida viihtyy musiikin äärellä niin laulajana, sellistinä, improvisoijana kuin pedagoginakin. Iidan mielestä parasta työssä on upea musiikki, kamarimusisointi ja oman itsensä haastaminen joka päivä. Tämän hetken suosikkilaulusäveltäjiä ovat Kaija Saariaho, Richard Strauss ja Mozart.
sopraano Jutta Holmberg
Sopraano Jutta Holmberg on valmistunut Sibelius-Akatemiasta ja Metropolia AMK:sta. Tällä hetkellä hän työskentelee niin oopperalaulajana kuin laulupedagogina.
Jutta nauttii työssään eniten mahdollisuudesta käyttää monipuolisesti osaamistaan klassisen laulun parissa. Hänen mentorinaan toimii tällä hetkellä berliiniläinen bassobaritoni Uwe Griem.
Ihaninta ja merkityksellisintä musiikin parissa Jutalle on yhdessä tekeminen, olipa kyseessä sitten oopperarooli tai kamarimusisointi. Huikeimpia kokemuksia ovat ehdottomasti olleet kerrat, jolloin hän on saanut laulaa Beethovenin 9. sinfonian sopraanosolistina. Liedmusiikin tekemisessä häntä kiehtovat runojen subtekstit, rivien välien merkitykset, jotka duotyöskentelyn kautta kirkastuvat kuulijalle merkitykselliseksi elämykseksi.
pianisti Zibin Hänninen
Zibin Hänninen aloitti piano-opinnot 13-vuotiaana Mikkelin musiikkiopistossa.
Opettajina ovat toimineet mm. Teemu Lasanen, Noora Nikka ja Katja Kaijanen.
Zibinin pianistitaipaleen kohokohtia ovat olleet solistitehtävät Mikkelin Kaupunginorkesterin Nuorten Solistien konserteissa 2017 ja 2018 sekä vuoden 2021 Kuopion Pianokilpailu. Jälkimmäisestä hän sai erikoispalkinnon parhaasta suomalaisten sävellysten tulkinnasta kilpailun III-sarjassa.
Liedissä Zibiniä viehättää erityisesti runous. Hän opiskelee tällä hetkellä pianonsoittoa sekä Joonas Pohjosen opissa Metropolia Ammattikorkeakoulussa että Naoko Shibayama-Aarnion johdolla Helsingin Konservatoriossa.
mezzosopraano Heidi Jakkula
Mezzosopraano Heidi Jakkula on valmistunut Metropolia AMK:sta laulupedagogiksi Sirkku Wahlroos-Kaitilan ohjauksessa. Tällä hetkellä Heidi työskentelee Vantaalla laulunopettajana sekä varhaiskasvatuksen taidepedagogina johdatellen lapsia musiikin lumoihin.
Liedmuusikkona Heidi esiintyy mieluiten ruotsalaisten romanssien tulkitsijana duopariensa Heikki Pellisen ja Päivi Nylundin kanssa. Heidi käsikirjoitti ja esitti ensimmäisen juonellisen liediä, runoja ja valokuvia yhdistelevistä konserttikokonaisuuksistaan jo 10 vuotta sitten, sittemmin näitä eri taiteenlajeja ja tarinoita yhdisteleviä konserttikokonaisuuksia on syntynyt ja esitetty useita - niistä uusimpana poltergeist Alman tarina.
Liedin tekemisessä Heidiä kiehtoo eniten se, kuinka laulaja ja pianisti kutovat runosta ja musiikista yhdessä soivan, toinen toistaan inspiroivan instrumentin, joka pystyy luomaan loputtomasti soivia maailmoja.
bassobaritoni Henri Jussila
Henri Jussila on varsinaissuomalainen bassobaritoni. Lauluopinnot hän aloitti Turun Konservatoriolla Jouni Kuorikosken opissa. Tällä hetkellä hän opiskelee laulua Mari-Anni Hilanderin johdolla Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Kuopion yksikössä. Opintojensa ohella Henri on osallistunut mm. basso Mika Kareksen, basso Erik Rousin, baritoni Jorma Hynnisen sekä mezzosopraano Ulla Raiskion mestarikursseille. Henri on osallistunut moniin erilaisiin klassisen musiikin projekteihin niin kuorolaulajana kuin solistinakin. Esimerkkejä näistä ovat mm. laulaminen Savonlinnan Oopperajuhlakuorossa kesällä 2022 ja W. A. Mozartin Taikahuilu-oopperan kuorossa Åbo Svenska Teaterissa John Ramsterin ja Ville Matvejeffin johdolla sekä bassosolistin rooli Marko Aution oopperassa Logicomix. Henri on myös toiminut solistina erilaisissa kirkkomusiikkiteoksissa, kuten esimerkiksi bassosolistina J. S. Bachin kantaattiteoksissa, Jeesuksena R. Keiserin Markus-passiossa ja H. Schützin Matteus-passiossa sekä väärän todistajan roolissa F. Mendelssohnin Paulus-oratoriossa. Edellä mainittujen lisäksi hän on esiintynyt lukuisissa yksityistilaisuuksissa ja kirkkokonserteissa erilaisten kokoonpanojen kanssa ohjelmistossaan niin lied- ja oopperamusiikkia kuin hengellistä ja kansanmusiikkiakin. Vuonna 2023 Henri esiintyy mm. Eurajoki Bel Canto-festivaaleilla Steuermannin roolissa R. Wagnerin oopperassa Tristan ja Isolde sekä Savonlinnan oopperajuhlien kuorossa teoksissa Taikahuilu (W. A. Mozart), Romeo ja Julia (C. Gounod) ja Sevillan parturi (G. Rossini).
sopraano Laura Juvonen
Laura Juvonen on Helsingistä kotoisin oleva sopraano. Hän lauloi Puccinin Turandot -oopperan nimiroolin Opera BOXin tuotannossa Aleksanterin teatterissa maaliskuussa 2023. Suomen Wagner-seura valitsi Juvosen vuoden 2023 Bayreuth-stipendiaatiksi. Hänet on valittu myös Paavo ja Päivi Lipposen säätiön vuoden 2020 solistiksi. Suomen Kansallisoopperalla Juvonen teki Wagnerin Valkyyria -oopperaan Ortlinden rooliin (cover) elokuussa 2022.
Laura Juvonen tunnetaan positiivista energiaa huokuvana ja monipuolisena lavapersoonana, ja hän esiintyy aktiivisesti konserttilavoilla ja on esiintynyt muun muassa Urkuyö ja Aaria -festivaalin solistina sekä Arabia kaikuu -festivaalilla kesällä 2022. Vuonna 2019 hän kilpaili Lappeenrannan laulukilpailussa sekä Kangasniemen laulukilpailussa, jossa hän lauloi finaalissa.
Juvonen on opiskellut laulajaksi, laulupedagogiksi sekä musiikkipedagogiksi (YAMK) Metropolia Ammattikorkeakoulussa. Nykyisin Juvonen opettaa myös musiikin tutkinnossa Metropolia Ammattikorkeakoulussa. Laura Juvosen opettajina ovat toimineet muun muassa oopperalaulaja Ritva-Liisa Korhonen, Johanna Rusanen-Kartano ja Irina Gavrilovici.
tutkija Jere Jäppinen
Jere Jäppinen on työskennellyt vuodesta 1999 tutkijana Helsingin kaupunginmuseossa. Hänen museotyönsä tärkeänä osana on ollut yli kaksikymmentä vuotta kotimaisen ja erityisesti helsinkiläisen musiikin kulttuurihistorian tutkimus ja popularisointi näyttelyissä, julkaisuissa ja tapahtumissa.
kitaristi Samuel Järvinen
Samuel Järvinen on yläneläislähtöinen kitaristi, joka on kartuttanut musiikillisia taitojaan Helsingin Metropolia AMK:ssa sekä Turun Konservatoriossa. Tällä hetkellä hän suorittaa kandidaatin tutkintoa
Sibelius Akatemiassa Petri Kumelan opissa. Klassisen musiikin osaamisen lisäksi Samuelilla on satojen esiintymisten tuoma vankka kokemus monenlaisesta tanssittavasta rytmimusiikista. Tämän vuoksi konserttiohjelman svengaavat Sarmannon laulut ovat osa hänen vahvinta osaamisaluettaan.
Kuva: Riku Pelo
mezzosopraano Marja Kari
Mezzosopraano Marja Kari on esittänyt musiikkia monipuolisesti renessanssista Wagneriin ja nykymusiikkiin. Viime aikoina hän on syventynyt italialaiseen oopperaan ja esiintyi kesällä 2022 verismo-tyylin ohjelmistoon erikoistuneella Mascagni Festivalilla Italiassa.
Marjalla on pitkäaikainen kamarimusiikkiduo kitaristi Jouni Marttisen kanssa ja vuosina 2017-2019 hän esiintyi Improvisaatioteatteri Pääskyt -ryhmässä. Liedmusiikin asiaa hän edistää Laulumusiikin ystävät ry:n johtokunnassa.
Marja valmistui Metropolia Ammattikorkeakoulusta laulupedagogiksi vuonna 2015 ja teki vaihto-opintoja Hampurin musiikkikorkeakoulussa. Aiemmin hän on valmistunut pianistiksi Helsingin konservatoriosta. Tällä hetkellä Marja opiskelee Metropoliassa yamk-tutkintoa ja perehtyy koelauluvideoiden tekemiseen.
pianisti Liina Karppinen
Liina Karppinen (s. 2011) on opiskellut pianonsoittoa vuodesta 2017 alkaen, ensin yksityisesti Maarit Honkasen johdolla, ja sen jälkeen Lahden musiikkiopistossa Asta Onnilan oppilaana. Vuodesta 2022 Liina on opiskellut pianonsoittoa Juho Keräsen johdolla Vantaan musiikkiopistossa, jossa hän opiskelee myös liediä Marjukka Eskelisen ja Saara-Maija Strandmanin oppilaana. Liina on myös opiskellut vauvasta alkaen laulua suzuki-menetelmällä MuT Päivi Kukkamäen johdolla. Liina on Aurinkokiven koulussa musiikkiluokalla ja osallistuu säännöllisesti koulun musiikkiprojekteihin ja konsertteihin. Liina laulaa myös bändissä. Vapaa-aikanaan hän harrastaa ratsastusta, valokuvausta ja koiran kanssa ulkoilua.
sopraano Anni Karvinen
Sopraano Anni Karvinen aloitti opintonsa syksyllä 2023 Sibelius-Akatemian laulutaiteiden osastolla Outi Kähkösen opissa. Tällä hetkellä Anni työstää sähäkän Armindan roolia (Mozart: La finta giardiniera) Helsingin Konservatorion produktiossa.
Laulutaiteessa Annille tärkeintä on saada kuulla koskettaneensa kuulijaa. Musiikin hienoimmat hetket syntyvät pitkäjänteisen työn ja intohimon yhteenkokoamisesta ja musiikin voiman jakamisesta lavalla yhdessä yleisön kanssa. Silloin taide tuntuu erityisen elävältä ja merkitykselliseltä.
Liedmusiikki on Annin mielestä lumoavaa tunnerikkautensa ansiosta: taiteilijat kuljettavat kuulijansa vaihtuviin tunnelmiin ja tarinoihin. Liedissä piilee voimaa ilmaista syviä tunteita ja samalla löytää uusia näkökulmia itseä ja maailmaa kohtaan. Annille hienointa onkin, kun Lied-duo sulautuu yhdeksi, yhdessä sisäistämänsä tarinan kertojaksi.
pianisti Katarina Katris
Olen Katarina Katris (s.2000), Metropolia AMK:ssa syksyllä 2023 musiikkipedagogin opinnot aloittanut pianisti ja cembalisti. Taipaleeni pianonsoiton parissa alkoi 4-vuotiaana pianonsointonopettajaäitini opissa ja jatkui sitten Itä-Helsingin Musiikkiopistossa Kristiina Juntun, ja Musiikkiopisto Juvenaliassa Antti Vahtolan oppilaana. 2021–2023 opiskelin Helsingin Konservatoriossa Heikki Pellisen oppilaana ja valmistuin sieltä muusikon ammattiin. Tällä hetkellä opettajanani toimii Metropoliassa Joonas Pohjonen. Pianon ohella olen vuodesta 2019 lähtien soittanut sivuinstrumenttina cembaloa Kari Tikkalan oppilaana Musiikkiopisto Juvenaliassa.
Olen osallistunut lukuisille mestarikursseille, ja kilpailukokemustakin on karttunut niin soolona, kamarimusiikin parissa kuin viimeisimpänä Helsinki Lied-kilpailuissakin 2021 parini Iirisilona Segerstamin kanssa.
Tieni liediin käynnistyi Heikki Pellisen opissa juuri Iirisilonan parina 2020. Tekstin ja sävelellisen ilmaisun liitosta on muodostunut tärkeä ja rakas osa muusikkouttani. Parhaimmillaan vuosia kestävä yhteistyö, paneutuminen ja mielikuvituksen vapaus ovat liedin ehdottomia ja antoisia helmiä. Ei siis ihme, että minulla on tällä hetkellä yhteensä kolme liedparia!
pianisti Josefin Kavén
Pianisti Josefin Kavén on valmistunut Turun taideakatemiasta vuonna 2023 musiikkipedagogiksi opettajinaan Jukka Juvonen ja Eveliina Kytömäki. Josefin toimii tällä hetkellä pianonsoitonopettajana Naantalin ja Arkipelagin musiikkiopistoissa.
Josefin soittaa opetustyön ohella eri kamarimusiikkikokoonpanoissa. Lied-musiikkiin hän tutustui jo nuorella iällä ja sillä on ollut tärkeä osa hänen pianistisessa kasvussaan. Liedissä häntä erityisesti inspiroi mielenmaisemien ja kokemusten luominen, minkä vain runous ja musiikki yhdessä mahdollistavat.
Kuva: Ville Hautakangas
pianisti Jasper Koekoek
Jasper Koekoek on toiminut monipuolisesti eri tehtävissä klaveristina, mutta erityinen suhde hänellä on Lied-musiikkiin. Hän on työskennellyt lukemattomien laulajien kanssa Etelä-Suomessa. Hän on opiskellut Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa, Tampereen ammattikorkeakoulussa, Turun konservatoriossa ja Salon musiikkiopistossa, ja häntä ovat opettaneet muun muassa Juhani Lagerspetz ja Heini Kärkkäinen. Hän on työskennellyt säestäjänä Sibelius-Akatemiassa ja soitonopettajana Raahen sekä Porvoonseudun musiikkiopistoissa. Koekoekin taiteellista työtä ja opiskelua ovat tukeneet muun muassa Taiteen edistämiskeskus, Pro Musica -säätiö, Sibelius-Akatemian tukisäätiö ja Suomen kulttuurirahasto. Hän on syventynyt myös vanhaan musiikkiin, ja näin ollen häntä on voinut nähdä konserteissa myös cembalonsoittajana.
Duo Ekho, eli sopraano Marianne Montonen ja pianisti Jasper Koekoek, aloitti yhteistyönsä vuoden 2018 alussa, ja jo saman vuoden lokakuussa heidät palkittiin Helsinki Lied -kilpailussa kolmannella sijalla. He ovat sittemmin esiintyneet kattavalla liedohjelmistollaan ympäri Suomea. Duoa yhdistää kiinnostus narratiiviseen ja sadunomaiseen liedmusiikkiin, ja he ovat esittäneet laajasti erityisesti suomalaisten nk. 1920-luvun modernistien tuotantoa. Vuonna 2022 he levyttivät yhteistyössä muiden laulajien kanssa Aarre Merikannon koko Lied-tuotannon.
Kuva: Tuomas Tenkanen
pianisti Maiju Koskela
Alunperin kouvolalainen Maiju Koskela opiskelee pianonsoittoa Joonas Pohjosen johdolla Metropolia Ammattikorkeakoulussa. Aiemmat piano-opintonsa hän on suorittanut Pohjois-kymen Musiikkiopistossa vuosina 2009-2021 opettajinaan Minna Salonen ja Johanna Hasu. Koskelan opettajana on toiminut myös Niklas Pokki. Kevään 2024 Koskela viettää erasmus-vaihdossa Italiassa, Barin konservatoriossa. Osaamistaan Koskela on lisännyt mm. Teppo Koiviston, Janne Mertasen, Anna Kuvajan, Antti Hotin ja Evgeny Chugunovin (Kanada) Mestarikursseilla. Koskela esiintyi Kymi Sinfonietan Nuorten Solistien konserteissa vuonna 2019. Koskelalle yhteismusisointi ja kamarimusiikki ovat lähellä sydäntä.
sopraano Anni Koskinen
Anni Koskinen on tamperelaissyntyinen sopraano, joka opiskelee syksystä 2023 lähtien Metropolia Ammattikorkeakoulussa Juha Karvosen johdolla. Anni on valmistunut muusikoksi Tampereen konservatoriosta keväällä 2023 opettajanaan Tarja Mäki-Latvala.
Opintojensa lisäksi Anni laulaa Tampereen oopperan kuorossa, jossa häntä kuullaan seuraavaksi maaliskuussa 2024 (G. Verdi: La Traviata). Viimeksi Annia on kuultu oopperalavalla Suor Osminan roolissa (Puccini: Suor Angelica, Tamk Musiikki 2023). Anni esiintyi myös Tampereella Harjun kamarikuoron joulukonsertin sopraanosolistina 2023.
Anni konsertoi mielellään eri pianistien ja kamarimusiikillisten kokoonpanojen kanssa, joista mainittakoon hänen oma Illalla -konserttinsa Laikun musiikkisalissa (2022).
Laulamisen lisäksi Anni on erityisen ahkera konserttikävijä, ja toisinaan hän palaa valokuvausharrastuksensa pariin.
kitaristi Pekka Kotilainen
Pekka Kotilainen on 24-vuotias vantaalainen kitaristi. Hän valmistui muusikoksi Helsingin konservatoriosta 2022 ja opiskelee parhaillaan kitaransoiton opettajaksi Metropolia Ammattikorkeakoulussa.
Kotilainen esittää laulaja Olga Harrisonin kanssa Jouni Rantasen säveltämiä luontoaiheisia kappaleita. Kappaleisiin on upealla tavalla saata vangittua luonnon kauneutta ja kaihoa. Ne inspiroivat kuulijaa lähtemään ulos nauttimaan kesästä.
Kuva: Emma Marnoch
sopraano Sanna-Marja Kultima Metsala
Sopraano Sanna-Marja Kultima Metsala valmistui keväällä 2023 klassisen laulun instrumenttipedagogiksi Turun AMK:n Taideakatemialta. Kultima Metsala on alun perin kotoisin Suomen Käsivarren Lapista, Enontekiöltä, mutta on asunut sittemmin myös Saksassa ja Itävallassa, jossa suoritti vaihto-opintovuoden Universität Mozarteum Salzburgissa (2020-2021) sekä opiskeli Maestro Fransisco Araizan mestarikurssilla Wienissä (2021). Tällä hetkellä Kultima Metsala vaikuttaa Turussa laulunopettajana, musiikkileikkikoulun opettajana, naiskuoro Pandoran johtajana, Lied-parinsa kanssa konsertoiden sekä myös pop-jazz -keikkoja tehden. Kultima Metsala opiskelee myös saksan kielen opettajaksi Turun yliopistossa.
Kultima Metsalalla on monipuolista esiintymiskokemusta oopperan, operetin ja liedin, mutta myös pop-jazzin maailmasta ja hänen omia sävellyksiään voi löytää Spotifysta nimellä Kultima. Lied musiikissa Kultima Metsala nauttii erityisesti sen tarinankerronnallisesta puolesta sekä dramatiikasta ja tunnelmasta, jota laulaja ja pianisti yhdessä luovat.
sopraano Niina Laitinen
Niina Laitinen on valmistunut Metropolia Ammattikorkeakoulusta pääaineenaan laulupedagogiikka, opettajanaan Sirkku Wahlroos-Kaitila. Laitinen aloitti ammattiin tähtäävät lauluopintonsa Helsingin Konservatoriossa, Ritva Laamasen johdolla. Näiden lisäksi Laitinen on ollut Salla Leponiemen, Matti Pelon ja Pille Lillin opissa. Oopperarooleja, joita Laitinen on näyttämöllä esittänyt ovat: Kreivitär (W. A. Mozart: Figaron häät), Ann-Elise (M. Virtanen: Säveltäjä Ann-Elise Hannikainen), Lucy (G. C. Menotti: The Telephone), Äiti (K. Lintinen: Loputon Lompsa) sekä Dido (H. Purcell: Dido ja Aeneas). Laitinen on työskennellyt Kokkolan ooppera-festivaaleilla ensemblessä teoksissa Harrbådan Neito (S. Pohjola) ja Neito tornissa (J. Sibelius). Hän on esiintynyt sopraanosolistina Pergolesin Stabat Mater- teoksessa sekä J. S. Bachin Jouluoratoriossa sekä konsertoinut Lied-ohjelmistollaan Suomessa ja Virossa. Myös kesäinen Savonlinna ja sen Oopperajuhlat ovat tulleet tutuiksi Laitiselle. Laitinen sijoittui toiselle sijalle Merikanto-laulukilpailuissa Mäntyharjulla 2015 ja ylsi finaaliin Tallinnassa järjestetyissä PLMF NORDIC-BALTIC – laulukilpailuissa huhtikuussa 2017. Laitisella on opetuskokemusta pitkältä ajalta, hän on opettanut ikään katsomatta ja kaikentasoisia laulamisesta kiinnostuneita.
Kuva: Annika Blåfield
Elävän ravinnon asiantuntija Katri Laurimaa
Katrilla on yli 30 vuoden ammatillinen kokemus elävän ravinnon parissa Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.
Tällä hetkellä hän konsultoi ravintoloita, johtaa koulutuskursseja ja innostuu uusien elävän ravinnon makuelämysten luomisesta.
Katrin kutsumuksena on tuoda ihmisille aito kokemus siitä, miltä elävän ravinnon vaikutus tuntuu jokaisen omassa kehossa.
Elävä ravinto vahvistaa immuniteettia, tukee mielen ja kehon tasapainoa ja ennen kaikkea on todella herkullista.
”Se on ruokaa, joka on luonnon tapa rakastaa jokaista soluasi ”, Katri sanoo.
pianisti Laura Lehtonen
Laura Lehtonen (s. 1990) aloitti ammattiopintonsa vuonna 2009 Metropolia Ammattikorkeakoulussa Seppo Saloviuksen johdolla ja myöhemmin Sonja Fräkin oppilaana. Hän valmistui pianopedagogiksi Metropoliasta vuonna 2014. Laura aloitti opinnot vuonna 2012 myös Sibelius-Akatemiassa opettajinaan Hamsa Al-Wadi Juris ja Valeria Resjan. Laura suoritti A-tutkintonsa keväällä 2019 ja valmistui musiikin maisteriksi kesällä 2021. Laura on osallistunut pianokilpailuihin niin kotimaassa kuin ulkomaillakin ja ottanut osaa lukuisille mestarikursseille opettajinaan mm. Eero Heinonen, Konstantin Bogino ja Teppo Koivisto. Laura Lehtonen ja Sampsa Heiniö ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2017 lähtien ja he ovat vakituisesti pitäneet yhteisiä konsertteja mm. Turussa ja Helsingissä.
mezzosopraano Kirsi Leutonen
Kirsi on varhaisiän musiikinopettaja ja mezzosopraano, joka nauttii musiikin monipuolisen kokemisen mahdollistamisesta. Kirsi opiskelee laulua Metropolia Ammattikorkeakoulussa Jutta Holmbergin oppilaana.
Pedagogina Kirsi on kotonaan niin vauvojen, aikuisten kuin senioreidenkin kanssa. Laulajana ja muusikkona hän syttyy erityisesti hetken taiasta sekä musiikin mahdollistamasta yhteydestä toiseen ihmiseen. Arabia kaikuu -liedkollektiivissa Kirsi pitää tuotannon lankoja käsissään. Pesunkestävänä lied-intoilijana hän ideoi mielellään, mitä kaikkea muutakin liedkonsertti voisi kuulijalleen tarjota. Kirsin matkaa muusikkona voit seurata insragramissa tilillä @mustikkasointu.
mezzosopraano Essi Lind
Mezzosopraano Essi Lind opiskelee laulua Sirkku Wahlroos-Kaitilan johdolla Metropolia AMK:ssa ja Sibelius-Akatemiassa. 2022-2023 hän opiskeli Erasmus-vaihdossa Berliinin Hanns Eisler -musiikkikorkeakoulussa Ewa Wolakin luokalla. Liediä hän on opiskellut mm. Heikki Pellisen, Keval Shah'n ja Wolfram Riegerin johdolla.
Lindin muuntautumiskykyinen instrumentti ja laaja-alainen kiinnostus laulumusiikkia kohtaan ovat tuoneet mukanaan monipuolisen ohjelmiston. Oopperalavalla hänet on nähty Riinan (Rautavaara: Auringon talo), Cornelian (Händel: Julius Caesar), Second womanin (Purcell: Dido ja Aeneas) sekä Niiskuneidin (Kuusisto: Muumiooppera) rooleissa. Lind on laulanut mezzosopraano-/alttosolistina mm. Bachin Jouluoratoriossa ja Johannespassiossa, Mozartin c-mollimessussa sekä Händelin Dixit Dominuksessa. Lind on konsertoinut liedohjelmiston parissa mm. Sibelius-Akatemian Soiva kieli -konserttisarjassa ja Rovaniemen kirkossa. Hän osallistui Helsinki Lied -kilpailuun 2021 yhdessä pianisti Liisalotta Lepistön kanssa.
pianisti Camilla Lindel
Camilla Lindel on 17-vuotias pianisti, joka on soittanut pianoa jo yli kahdeksan vuotta. Camillan mielestä pianon soittaminen on kiinnostava ja hauska harrastus, jossa voi itse päättää, mihin suuntaan sen haluaa viedä. Hän on juuri nyt keskittynyt duo-työskentelyyn, kuten liedin ja nelikätisten soittamiseen, sekä kuorojen ja yhtyeiden pianistin tuuraukseen. Camilla on kiinnostunut tulevista eri soittamistilaisuuksista, kuten tulossa olevasta Arabia kaikuu -festivaalista.
pianisti Peppi Lindeman
Helsinkiläinen Peppi Lindeman on opiskellut pianonsoittoa Joonas Pohjosen johdolla Metropolia Ammattikorkeakoulussa vuodesta 2021 alkaen. Ennen ammatillisia opintojaan hänellä on ollut useita opettajia, joista viimeisimpänä Hanna-Mari Zinovjev Meri-Helsingin musiikkiopistossa. Esiintymiskokemusta hänelle on kertynyt Metropolian ja aikaisempien opintojensa konserttien lisäksi mm. bänditoiminnasta ja lukionsa kuorosta. Pianonsoiton ohella Pepin tämänhetkisiin musiikillisiin kiinnostuksen kohteisiin kuuluvat vahvasti myös laulaminen sekä sovittaminen ja hänen tavoitteenaan on kehittää itseään monipuoliseksi taiteilijaksi. Musikaalit ovat myös lähellä Pepin sydäntä.
Kuva: Essi Lind
pianisti Jussi Littunen
Pianisti Jussi Littunen inspiroituu erityisesti yhteismusisoinnista sekä tekstin ja musiikin yhdistelmästä. Hän aloitti piano-opintonsa Turun konservatoriolla, valmistui muusikoksi Helsingin Konservatorion ammatillisesta peruskoulutuksesta ja viimeistelee parhaillaan musiikin maisterin tutkintoa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa Ilmo Rannan johdolla pääaineenaan piano. Littunen tekee aktiivisesti yhteistyötä laulajien kanssa toimien mm. liedpianistina sekä vapaan kentän oopperatuotannoissa. Monipuolisena muusikkona häntä on kuultu mm. Ylioppilaskunnan soittajien solistina sekä kamari- ja orkesterimuusikkona eri kosketinsoitinten soittajana. Littunen on palkittu konserttipalkinnolla Pianoaura-kilpailussa Turussa vuonna 2013 sekä Helsinki Lied -kilpailun B-sarjassa (alle 25-vuotiaat) vuonna 2015 yhdessä baritoni Veikko Vallinojan kanssa. Syksyllä 2021 Vallinoja ja Littunen etenivät saman kilpailun A-sarjan finaaliin.
tenori Petteri Loukio
Petteri Loukio on opiskellut Tampereen Ammattikorkeakoulussa itsensä Muusikoksi 2018 ja Musiikkipedagogiksi 2021. Hän on työskennellyt aktiivisesti erilaisissa produktioissa vuodesta 2017. Hän on tehnyt laajalti töitä sekä ensemblessä, kuorossa että rooleissa. Viimeisimpiä rooleja häneltä ovat Puccinin Turandotin Pong, Daviesin Majakan Officer 1 ja Sandy sekä Lehárin Iloisen Lesken Camille.
Sittemmin hän on tehnyt töitä sekä Suomen Kansallisoopperassa Verdin Simon Boccanegran ja Wagnerin Jumalten Tuhon lisäkuoroissa että Belgiassa Flaamin oopperan kuoron riveissä Kurt Weillin Mahagonnyssa. Keväällä 2024 hän oli julkaisemassa levyä, jolla hän yhdessä pianistinsa Eeva Tapasen kanssa esittää helsinkiläisen Christian Holmqvistin lauluja.
Kuva: Sami Hult
pianisti Armaan Madar
Armaan Madar on intialais-suomalainen pianisti, joka on saanut kiitosta mm. ”herkkävireisestä ja soinnillisesti rikkaasta soitostaan” (Rondo Classic/Harri Kuusisaari). Hän on keskittynyt erityisesti yhteistyöhön laulajien kanssa. Armaan toimii muutenkin aktiivisesti laulumusiikin kentällä mm. suomalaisesta liedmusiikista koostuvan Arabia kaikuu -liedkollektiivin taiteellisena johtajana ja Suomen Lied-akatemian hallituksessa.
Kymmenvuotinen yhteistyö sopraano Maria Turusen kanssa huipentui Helsinki Lied -kilpailun voittoon lokakuussa 2021. He ovat esiintyneet yhdessä Ruotsissa ja Virossa sekä runsaasti eri puolilla Suomea. Parhaillaan he työskentelevät suomalaisesta modernista liedmusiikista koostuvan debyyttialbumin parissa. Maisterityönsä Armaan teki Kaija Saariahon laulumusiikista tutkien ja työstäen ”Quatre Instants” -laulusarjaa Saariahon opastuksella. Armaan on myös kantaesittänyt Joel Järventaustan, Kari Tikan, Arne Björkin ja Daniel M Karlssonin musiikkia.
Armaan suoritti siviilipalveluksensa Metropolia Ammattikorkeakoulussa lukuvuonna 2021-2022. Siellä hän toimi mm. korrepetiittorina kapellimestari Mikko Franckin johdolla Einojuhani Rautavaaran Auringon talo -oopperassa. Nykyään hän toimii Metropolialla tuntiopettajana laulajien säestäjänä. Armaan on toiminut myös kurssipianistina mm. Matti Salmisen, Juha Uusitalon ja Sirkku Wahlroos-Kaitilan laulukursseilla.
Armaan on valmistunut muusikoksi Helsingin Konservatoriosta Antti Hotin opista 2015 ja musiikin maisteriksi Tukholman kuninkaallisesta musiikkikorkeakoulusta Stefan Bojstenin opista 2020. Hän on myös opiskellut pianopedagogiikkaa Metropolia Ammattikorkeakoulussa opettajanaan Joonas Pohjonen. Mestarikursseilla erityisen tärkeä opettaja on ollut Liisa Pohjola. Liediä Armaan on opiskellut Heikki Pellisen johdolla.
Vuonna 2019 Armaanille myönnettin Ruotsin kuninkaallisen musiikkiakatemian kansallinen stipendi. Hänen opintojaan ja musiikillista toimintaansa ovat tukeneet myös Suomen Kulttuurirahasto, Jubelfonden, Svenska kulturfonden, Samuel Huberin Taidesäätiö sekä Suomen Säveltäjäin Sibelius-rahasto.
pianisti Maritta Manner
MuM Maritta Manner toimii aktiivisesti laaja-alaisena pianistina. Hän viihtyy erityisesti laulu-, teatteri-, kamari- sekä nykymusiikin parissa. Konserttien ja keikkojen lisäksi hän työskentelee tällä hetkellä Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa, Sibelius-Akatemiassa ja Tampereen Teatterissa. Manner toimii erilaisten mestarikurssien, kesäleirien ja kilpailujen säestäjänä ja keikkamuusikkona eri orkestereissa. Häntä on monesti voinut kuulla Brinkhall soi ja Kumaus -festivaaleilla. Vakituisia yhtyeitä hänellä on mm. nykymusiikkikvartetti Hai, palkittu lied-duo Punkeri&Manner sekä Tango Mono. Musiikissa ja elämässä hänelle merkittävää on yhteistyön voima.
pianisti Kirsti Manninen
Kirsti Manninen on opiskellut pianonsoittoa Lahden ammattikorkeakoulussa sekä Metropolia Ammattikorkeakoulussa. Lisäksi hän on opiskellut liedmusiikkia useilla mestarikursseilla sekä Suomessa että muualla Euroopassa. Nykyään hän opettaa ja konsertoi, sekä opiskelee cembalonsoittoa Sibelius-Akatemiassa. Lied-musiikissa häntä viehättää ja kiinnostaa erityisesti sanan ja sävellyksen yhteys ja ne monet vivahteet, joilla runon voi tuoda kuultavaksi.
laulaja Onerva Merikanto
Onerva Merikanto aloitti laulamisen laulusuzukimenetelmällä MuT Päivi Kukkamäen johdolla vauvana, oikeastaan jo ennen syntymäänsä odottavien äitien tunneilla. Tällä hetkellä hän opiskelee Analia Capponi-Savolaisen johdolla. Liedmusiikkia Onerva opiskelee Vantaan musiikkiopistossa lasten ja nuorten liedryhmässä Marjukka Eskelisen ja Saara-Maija Strandmanin oppilaana. Laulamisen lisäksi Onerva soittaa huilua Keravan musiikkiopistossa Tuula Honkasen oppilaana. Onerva laulaa myös Suomen Kansallisoopperan lapsikuorossa. Muu vapaa-aika kuluu tanssien, hevosten kanssa sekä leipoen ja askarrellen.
sopraano Marianne Montonen
Sopraano Marianne Montonen teki operettidebyyttinsä 2019 Euridicenä Jacques Offenbachin operetissa Orfeus manalassa, ja vain kolme vuotta myöhemmin hänet palkattiin Suomen Kansallisoopperaan oopperalaulajan virkaan. Hän on laulanut muun muassa Kamal Khanin, Gala El Hadidin, Soile Isokosken, Kurt Kopeckyn sekä Anne-Sofie von Otterin mestarikursseilla. Vuonna 2017 Montonen kilpaili Timo Mustakallio -laulukilpailun finaalissa ja kesällä 2019 Kangasniemen laulukilpailun semifinaalissa. Montosen opintoja ja työskentelyä ovat tukeneet Pro Musica -säätiö, Sibelius-Akatemian tukisäätiö sekä Paulon säätiö. Hän viimeistelee Sibelius-Akatemiassa oopperan maisterikoulutusta opettajanaan Ulla Raiskio. Häntä ovat opettaneet myös Sirkka Parviainen, Tehi Sulonen ja Eeva-Liisa Saarinen.
Duo Ekho, eli sopraano Marianne Montonen ja pianisti Jasper Koekoek, aloitti yhteistyönsä vuoden 2018 alussa, ja jo saman vuoden lokakuussa heidät palkittiin Helsinki Lied -kilpailussa kolmannella sijalla. He ovat sittemmin esiintyneet kattavalla liedohjelmistollaan ympäri Suomea. Duoa yhdistää kiinnostus narratiiviseen ja sadunomaiseen liedmusiikkiin, ja he ovat esittäneet laajasti erityisesti suomalaisten nk. 1920-luvun modernistien tuotantoa. Vuonna 2022 he levyttivät yhteistyössä muiden laulajien kanssa Aarre Merikannon koko Lied-tuotannon.
Kuva: Matias Reenpää
pianisti Veera Muhli
Veera Muhli on soittanut pianoa ja esiintynyt lähes koko elämänsä. Hän on tehnyt ammattiopintoja Helsingin Konservatoriossa ja Metropolia Ammattikorkeakoulussa. Opettajina ja inspiraationa Veeralle ovat toimineet Antti Hotti, Joonas Pohjonen, Heikki Pellinen sekä lukuisat muut muusikot ja opettajat oppilaitoksissa ja mestarikursseilla sekä työelämässä. Muhli toimii pääasiallisesti laulajien kanssa liedpianistina ja korrepetiittorina sekä erilaisissa yhtyeissä. Arabia kaikuu -festivaalilla hän esiintyy lukuisten eri laulajien kanssa.
laulaja Faraja Mwamalumbili
Faraja Mwamalumbili on 16-vuotias helsinkiläinen. Hän opiskelee liediä Marjukka Eskelisen ja Ilona Jokisen ohjauksessa. Hän on Nuorten laulukoulussa Helsingin konservatoriossa Ilona Jokisen johdolla, ja kuuluu myös Helsingin konservatorion "All 4 Voices" -kuoroon. Hän käy Käpylän peruskoulun luonnontiedeluokalla viimeistä vuottaan peruskoulussa. Faraja on kiinnostunut luonnontieteistä, harrastaa juoksua, valokuvausta ja tietenkin laulua.
mezzosopraano Nea Mäkelä
Nea Mäkelä on mezzosopraano, joka on opiskellut Metropolia Ammattikorkeakoulussa laulupegagogiksi syksystä 2022 lähtien Marjut Hannulan johdolla. Ennen Metropoliaa hän opiskeli laulua Ritva-Liisa Korhosen kanssa.
Näyttämöilmaisu on erityisen lähellä Mäkelän sydäntä. Ilmaisullisia taitojaan hän on päässyt täydentämään mm. oopperaohjaaja Juulia Tapolan johdolla Avoimessa Taideyliopistossa. Vapaa-ajallaan Mäkelä harrastaa teatteria ja teatteri-improvisaatiota.
Ennen lauluopintojaan Mäkelä opiskeli huilunsoittoa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa nuorisokoulutuksesta kandidaatiksi asti.
sopraano Riikka Mäkinen
Sopraano Riikka Mäkinen opiskelee Metropolia Ammattikorkeakoulussa toista vuottaan opettajanaan Reetta Haavisto. Metropolian opintojensa lisäksi Riikka viimeistelee tänä keväänä kandidaatin tutkintoaan Sibelius-Akatemialla kirkkomusiikin aineryhmässä.
Riikan mielestä liedissä kiehtovinta on runon ja musiikin nivoutuminen yhteen, sekä tarinoiden kertominen ja erilaisten tunnelmien luominen yhdessä duoparin kanssa. Tällä hetkellä Riikka on kiinnostunut erityisesti suomalaisesta ja muusta pohjoismaisesta 1900-luvun musiikista. Riikasta on ihanaa laulaa omalla äidinkielellään, sillä se on myös hänen tunnekielensä.
pianisti Heikki Pellinen
Pianisti Heikki Pellinen opiskeli Sibelius-Akatemiassa pianonsoittoa Liisa Pohjolan sekä liediä Gustav Djupsjöbackan ja Ilmo Rannan johdolla. Valmistuttuaan hän jatkoi liedopintojaan Staatliche Hochschule für Musik Karlsruhessa Saksassa Ulrich Rademacherin oppilaana. Heikin työurasta on kehkeytynyt perinpohjin liedin läpitunkema, ja kuluneiden 25 vuoden ajan hän onkin kiertänyt opettamassa sitä ympäri maata. Tätä nykyä hän työskentelee päätoimessaan liedmusiikin lehtorina Helsingin Konservatoriossa. Hän on myös Suomen Lied-akatemian perustajajäsen.
Heikistä on huikean hienoa nähdä, miten elinvoimainen taiteenlaji lied nykyään on ja miten sen harrastuneisuus on hienosti kasvussa. Runon ja musiikin liitto sisältää suunnattoman määrän kerrostumia, niin tarinallisia, kirjallisia, historiallisia kuin esteettisiä - mutta sen lisäksi lied soi inhimillisenä puheenvuorona, ollen siten aina ajankohtainen silta ihmisten ja aikakausien välillä.
sopraano Sointu Pitkänen
Sointu Pitkänen on helsinkiläinen sopraano, joka viimeistelee tällä hetkellä opintojaan Metropolian musiikkipedagogiikan tutkinto-ohjelmassa Anitta Rannan johdolla. Lied on erittäin ilmaisuvoimaisena taiteenlajina lähellä Soinnun sydäntä, ja sen parissa hän on esiintynyt mm. Arabia kaikuu -festivaalilla kesällä 2022 sekä liedkollektiivin Kauhua Kammarissa -konsertissa syksyllä 2022.
Sointua on myös kuultu näyttämöllä Juvenalian oopperaluokan Rinaldo-produktiossa vuonna 2017 sekä Servilian roolissa vuoden 2022 produktiossa Mozartin oopperasta La clemenza di Tito. Lisäksi hänellä on runsaasti kokemusta kuorojen solistina laulamisesta.
Lauluopintojen lisäksi Sointu on opiskellut Helsingin yliopiston englannin kielen ja kirjallisuuden tutkinto-ohjelmassa, josta hän valmistui maisteriksi vuonna 2018.
pianisti Myra Pranajaya
Indonesian Medanista kotoisin oleva Myra Karlina Pranajaya aloitti piano-opintonsa neljävuotiaana. Hän on esiintynyt Soiva kieli -laulusarjassa Helsingissä, Euro Music Festival and Academyn konserteissa ja musiikin kesäakatemiassa Uelzenissa, Saksassa, jossa hän esiintyi Wratislavian kamariorkesterin solistina. Hän on voittanut lukuisia pianokilpailuja, ja osallistunut mm. Spencer Myerin, Noriko Ogawan, Emanuel Krasovskyn, Hortense Cartier-Bressonin, Robert Levinin ja Bernd Goetzken mestarikursseille.
Vuonna 2020 hän valmistui musiikin kandidaatiksi Freiburgin musiikkikorkeakoulusta, jossa hän opiskeli professoreiden Hardy Rittner ja Tamara Stefanovich johdolla. Kaksi vuotta myöhemmin hän valmistui musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta Tuija Hakkilan opista.
mezzosopraano Saara Pääkkönen
Mezzosopraano Saara Pääkkönen opiskelee klassisen laulun opettajaksi Metropolia Ammattikorkeakoulussa Juha Karvosen johdolla. Laulaminen on kielten ja kirjallisuuden alalla uraa luoneelle Saaralle tapa lähestyä runoutta ja tutkia eri kielten sointia. Hän myös suomentaa laulutekstejä.
Saara on laulanut lukuisissa kirkko- ja näyttämömusiikkiproduktioissa niin kuorolaisena kuin solistinakin. Hänen rooleistaan mainittakoon Piparkakkunoita (Engelbert Humperdinck, Hannu ja Kerttu), Siegrune (Richard Wagner, Die Walküre), Vagaus (Antonio Vivaldi, Juditha triumphans), Lucy Lockit (John Gay, Kerjäläisooppera) ja Liisa (Joonas Pohjonen, Tiimi). Liedissä Saaraa viehättää nimenomaan sanojen ja sävelten herkkävireinen vuorovaikutus ja yhteisvoima: liedin tulkitsijat johdattavat muutamassa minuutissa niin kuulijat kuin itsensäkin mitä moninaisimpiin mielen ja sielun maisemiin.
mezzosopraano Ulla Raiskio
Mezzosopraano Ulla Raiskio on laulajauransa aikana laulanut niin oopperaa, operettia kuin musikaaliakin. Tähän mennessä hänen rooliluettelossaan on yli 30 roolia. Suomen Kansallisoopperassa hän esitti mm. nimiroolin Ravelin oopperassa L’enfant et les sortilèges. Hänen kantaesittämiään suomalaisia oopperoita ovat mm. Kalevi Ahon Ennen kuin kaikki olemme hukkuneet, Atso Almilan Isontalon Antti ja Ilkka Kuusiston Isänmaan tyttäret ja monologiooppera Nainen kuin jäätynyt samppanja. DVD viimeksi mainitusta ilmestyi vuonna 2011. Levytys Harri Ahmaksen Raiskiolle säveltämästä oopperasta Käärmesormus ilmestyi vuonna 2016.
Hän on myös laulanut lukuisia Lied-konsertteja, joissa on kantaesittänyt useita hänelle sävellettyjä laulusarjoja. Ulla Raiskio on Suomen Lied-akatemian perustajajäsen ja monivuotinen puheenjohtaja. Viimeaikaisin intohimon kohde ovat napolilaiset barokkikantaatit, joita hän esittää mm. Galantina-yhtyeen kanssa. Laulun lehtorina hän on toiminut Metropoliassa, Tampereen Konservatoriossa ja nykyään Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa.
Kuva: Sam Weckman
sopraano Maija Rautasuo
Maija Rautasuo valmistui keväällä 2022 Metropolia Ammattikorkeakoulusta musiikkipedagogiksi Juha Karvosen johdolla. Monipuolisena muusikkona Rautasuo viihtyy niin oopperan, liedin kuin rytmimusiikinkin parissa erilaisissa kokoonpanoissa. Kesällä 2020 hän debytoi Italiassa Adinan roolissa G. Donizettin oopperassa Lemmenjuoma (OperaExtravaganza). Muita mainittavia oopperarooleja ovat Irene E. Rautavaaran oopperassa Auringon talo (Metropolia AMK, 2021) sekä Rouva Kirves O. Merikannon oopperassa Elinan surma (Esmo ry, 2023). Kesällä 2023 hän on mukana kantaesittämässä E. Konnun Armi-oopperaa Ilmajoella. Kilpailukokemusta Rautasuolle on karttunut vuonna 2021 Timo Mustakallio -kilpailussa sekä myöhemmin samana vuonna Helsinki Lied -kilpailussa pianisti Pinja Ukkolan kanssa. Ukkola ja Rautasuo esiintyvät ja tekevät aktiivisesti yhteistyötä mm. liedmusiikin parissa. Rautasuon musiikillista työskentelyä on tukenut Suomen Kulttuurirahasto.
pianisti Edit Rautio
Edit Rautio (s.2002) on oululaissyntyinen pianisti, ja hän valmistui muusikoksi Oulun konservatorion toiselta asteelta vuonna 2022 opettajinaan Eeva Havulehto ja Hannu Hirvelä. Tällä hetkellä Edit opiskelee Metropolia ammattikorkeakoulussa musiikkipedagogiksi Joonas Pohjosen opetuksessa.
Edit soitti Oulu sinfonian solistina vuoden 2022 valtakunnallisessa Leevi Madetoja -pianokilpailun finaalissa ja hänelle myönnettiin parhaan pohjoissuomalaisen pianistin palkinto. Edit on myös osallistunut monille inspiroiville mestarikursseille opettajinaan mm. Matti Raekallio, Janne Mertanen ja Antti Hotti.
Editin sydäntä lähellä ovat kamarimusisointi ja laulaminen, jonka myötä lied on tullut yhä tärkeämmäksi osaksi musiikin tekemistä. Omaa laulukokemusta on kertynyt erilaisten kuorojen ja lauluyhtyeiden jäsenenä toimimisesta.
tenori Joonatan Rautiola
Saksofonisti ja laulaja Joonatan Rautiolaan ovat vaikuttaneet kohtaamiset erilaisten taiteilijoiden ja taiteenlajien kanssa sekä opettajat Helsingissä, Pariisissa ja Kölnissä. Monet yhteiset projektit säveltäjien, näyttelijöiden, koreografien ja sirkustaiteilijoiden kanssa ovat vieneet häntä esiintymään eri lavoille ja niiden ulkopuolelle. Rautiola on tehnyt yhteistyötä esimerkiksi Strasbourgin ja Düsseldorfin filharmonikkojen ja Radion sinfoniaorkesterin, kirjailija Alain Foix’n sekä sirkusryhmä Kallo Collectiven kanssa ja esiintynyt muun muassa Lucernen Festivaalilla, Salle Pleyelissä ja Carnegie Hallissa. Hänen vakituisia kokoonpanojaan ovat Saksofonikvartetti Aava ja uuden musiikin kollektiivi Uusinta Ensemble. Pianisti Marko Hilpon kanssa hän on esiintynyt aktiivisesti jo parinkymmenen vuoden ajan. Joonatan Rautiola opettaa saksofoninsoittoa Sibelius-Akatemiassa ja tekee säännöllisesti opetus- ja konserttivierailuja eri maihin. Hän rentoutuu liikkumalla luonnossa, lukemalla sekä viettämällä aikaa puolisonsa ja kahden lapsensa kanssa.
Kuva: Juha Eskola
sopraano Jaana Rautonen
Sopraano Jaana Rautonen on tuleva musiikin ammattilainen ja intohimoinen musiikinharrastaja. Hän on erikoistunut klassiseen lauluun, mutta hallitsee myös muita laulutyylejä. Tällä hetkellä Jaana opiskelee laulupedagogiksi Metropolia Ammattikorkeakoulussa Juha Karvosen oppilaana. Aiemmalta koulutukseltaan ja työhistorialtaan Jaana on suomen kielen opettaja.
Lied-musiikissa Jaanaa inspiroi lauluinstrumentin monipuolinen hyödyntäminen sekä pianon ja laulun dynaaminen vuorovaikutus. Jaana pitää tärkeänä naissäveltäjien tuotannon esilletuomista ja nauttii siksi suuresti mahdollisuudesta esiintyä konsertissa, jonka ohjelmisto on kokonaisuudessaan naisten säveltämää.
pianisti Erik Johannes Riekko
Erik Johannes Riekko is a Canadian-Finnish choral conductor and pianist. Based in Helsinki, Finland since 2018, Erik regularly collaborates with vocalists and instrumentalists in thought-provokingly conceived and uniquely juxtaposed programs with a particular emphasis on the works of living composers. An ardent supporter and promoter of new music, Erik has commissioned numerous works in partnership with the ensembles he works with in both Canada and Finland. In addition to his work as a performer, he has an extensive history as the producer and artistic director of festivals and concert series focused on the performance of chamber music, lied, and opera. He is currently the Director of Music for the Anglican Church in Finland and the conductor of the St Nicholas Chamber Choir. Erik is the artistic director and co-founding member of LiedLab 00100.
Kuva: Niko Salminen
sopraano Tiina Salminen
Sopraano Tiina Salminen aloitti yksinlaulutaipaleensa vuonna 2015. Tiina on koulutukseltaan luokanopettaja. Klassinen laulu vei kuitenkin mukanaan ammattiopintoihin. Syksyllä 2021 hän aloitti musiikkipedagogin opinnot Metropolialla pääaineenaan klassinen laulu opettajanaan Juha Karvonen. Syksystä 2023 alkaen Tiina täydentää osaamistaan myös Lahden konservatorion oopperastudiossa opettajanaan Mari Karjalainen.
Tiina valmistelee tällä hetkellä Anna-Doran roolia Joonas Pohjosen Tiimi-kamarioopperaan Metropolialla ja useampaa roolia Lahden konservatorion tulevaan oopperaproduktioon. Tiinan aiempia rooleja ovat First Witch ja Sailor Dido ja Aeneas -oopperasta. Näyttämöllä Tiinaa on nähty myös kuorolaisena Requiem-baletissa (SKOB), Turandot-oopperassa (Opera Box) ja Candide-operetissa (HI Productions). Tiina on laulanut lukuisissa isoissa kuoroteoksissa Helsingin filharmonisen kuoron ja eri projektikuorojen riveissä. Tiina kuuluu Arabia kaikuu -liedkollektiiviin ja on yhdistyksen hallituksen sihteeri. Tiina on myös Opera Telluksen ensemblen jäsen.
pianisti Kimmo Salonen
Kimmo Salonen on opiskellut pianonsoittoa ensin Turun konservatoriossa ja sen jälkeen Sibelius-Akatemiassa, josta hän valmistui musiikin maisteriksi erinomaisin arvosanoin v. 1990. Hänen opettajinaan ovat olleet mm. Marita Viitasalo ja Matti Raekallio pianonsoitossa sekä Ilmo Ranta ja Ralf Gothoni liedissä ja kamarimusiikissa. Salonen opiskeli vuosina 1990-91 Lontoossa pianonsoittoa ja lied-säestystä. Lisäksi Salonen on täydentänyt opintojaan monilla mestarikursseilla sekä Suomessa, Saksassa että Ranskassa. Kimmo Salonen palkittiin Sibelius-Akatemian Helmi Vesa –pianokilpailussa vuonna 1989. Ensikonserttinsa hän piti Sibelius-Akatemiassa vuonna 1997. Salonen on esiintynyt omin konsertein, kamarimuusikkona ja erityisesti lied-pianistina eri puolilla Suomea. Klassisen musiikin esittämisen lisäksi Salonen on toiminut kosketinsoittajana eri yhtyeissä sekä sovittajana ja pianistina mm. Turun Ylioppilasteatterissa ja Teatteri Pienessä Suomessa. Salonen on tuottanut ja sovittanut musiikin Joulutunnelmia -levylle. Kimmo Salonen toimii lehtorina Metropolia-ammattikorkeakoulussa, opetusaineina pianopedagogiikka, pianonsoitto, vapaa säestys ja improvisointi. Sibelius-Akatemiassa Salonen opettaa pianonsoittoa.
Kuva: Illusia Photography
mezzosopraano Amanda Sandström
Amanda Sandström on helsinkiläinen mezzosopraano. Hän opiskelee laulua Metropolialla Sirkku Wahlroos-Kaitilan oppilaana. Tämän lisäksi hän opiskelee Sibelius-Akatemialla kirkkomusiikin koulutusohjelmassa. Sandström on laulanut monissa oopperaproduktioissa ja hän on tehnyt Cupidon (Orfeus Manalassa/Offenbach) sekä Prima Sorella Cercatricen ja Una Conversan (Suor Angelica/Puccini) roolit. Vuonna 2021 Sandström osallistui Helsinki Lied -kilpailuun pianisti Aino Saranpään kanssa. Sandström toimii monipuolisesti freelance-laulajana. Vuosina 2020-2023 Sandström on laulanut Operart Jyrki Anttilan oopperaproduktioissa ja kesällä 2023 Sandström laulaa Savonlinnan oopperajuhlakuorossa.
Sandström kuuluu Arabia kaikuu -liedkollektiivin työryhmään, jossa hän toimii markkinointivastaavana. Ensimmäiseltä koulutukseltaan Sandström on pianisti ja pianopedagogi.
baritoni Luke Scott
Luke Terence Scott on esiintynyt eri puolilla maailmaa Skotlannin, Yhdysvaltojen, Englannin, Ranskan ja Suomen lavoilla . Hän on esiintynyt mm. Savonlinnan Oopperajuhlien orkesterin, Helsingin Kamariorkesterin, Sinfonia Lahden, Buxton International Festival Orchestran, Orchestre Prométhéen, Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin, USC:n orkesterin ja Royal Northern College of Music Opera Orchestran solistina.
Scott on valittu lukuisiin kansainvälisiin kilpailuihin, ja Paris Opera Competition -kilpailussa Palais Garnier -kilpailussa hän oli finaalissa. Hänen rooleihinsa lukeutuvat Paris (Gounod: Romeo ja Julia), Slykovitch (Pulkkis: All the Truths We Cannot See), David (Mascagni: L’amico Fritz), Sid (Britten: Albert Herring), Guglielmo (Mozart: Così fan tutte), Ben (Menotti: The Telephone) ja James Henry (Weill: Street Scene)
Hänen opintoja ja uraa ovat tukeneet Hope Scott Trust, Oopperan ja baletin tukisäätiö, Taiteen edistämiskeskus, the Martin Wegeliuksen muisto -säätiö, Selim Eskelinin säätiö, Oopperan Kummit RY, Scottish International Education Trust, Caird Trust ja Leverhulme Trust.
Suomessa Scottia edustaa Apollo Artistit: www.minnamurra.fi/apolloartistit
www.baritonelukescott.com
laulaja Katja Skripatsova
Katja Skripatsova on harrastanut laulua Helsingin konservatoriolla 4 vuotta. Hän laulaa myös kuorossa. Lied on kuulunut Katjan musiikkiopintoihin siitä lähtien, kun lasten ja nuorten liedin opetus Helsingin konservatoriolla alkoi.
pianisti Mark Sulander
Helsinkiläinen 16-vuotias pianisti Mark Sulander on opiskellut Helsingin Konservatoriossa pianonsoittoa vuodesta 2020 lähtien Heikki Pellisen johdolla. Lisäksi hän opiskelee Helsingin Konservatoriossa Lied-musiikkia Marjukka Eskelisen ja Ilona Jokisen Nuorten Lied- ryhmässä, sävellystä Markku Klamin oppilaana ja kamarimusiikkia Liisa Malmivaaran johdolla. Lied-musiikissa Sulanderia kiinnostaa laulajan ja pianistin yhteistyö sekä tarinan kerronta. Sulander on myös innokas säveltäjä ja valokuvaaja. Hän yhdistää usein sävellyksiinsä valokuviaan ja esimerkiksi hänen pianoteoksensa “Reflektio” pohjautuu avaruusvalokuviin eri taivaankappaleista. Sulander on palkittu Tapiolan pianokilpailussa ja hän on osallistunut muun muassa Antti Hotin mestarikursseille.
sopraano Jenni Taivassalo
Jenni Taivassalo on Kokkolalais lähtöinen sopraano dramaattisella ja tunnerikkaalla sävyllä. Hän opiskelee klassisen laulun opettajaksi Metropolian ammattikorkeakoulussa opettajanaan oopperalaulaja Reetta Haavisto. Ennen tätä, hän valmistui muusikoksi Keski-Pohjanmaan Konservatoriolta vuonna 2021.
Jenni rakastaa erityisesti näyttämötyöskentelyä ja syttyy taiteesta lavalla ollessaan. Hän nauttii intensiivisesti ooppera musiikista kuin liedienkin työstämisestä. Erityisesti romantiikan ajan musiikki on lähellä Jennin sydäntä. Ohjausta liediin hän on saanut Heikki Pelliseltä, sekä konservatorio opintojensa aikana Juho Alakärpältä.
mezzosopraano Johanna Talasniemi
Musiikin lisensiaatti ja mezzosopraano Johanna Talasniemi työskentelee Metropolia Ammattikorkeakoulussa lehtorina opinnäyteohjauksen, musiikin historian ja laulunopetuksen parissa sekä valmistelee väitöskirjaa Taideyliopistossa sopraano Aulikki Rautawaarasta (1906–1990) Sibeliuksen laulujen esittäjänä.
pianisti Miika Tamper
Miika Tamper on opiskellut Metropolia Ammattikorkeakoulussa klassista pianonsoittoa Joonas Pohjosen johdolla viimeiset neljä vuotta ja on valmistumassa musiikkipedagogiksi tänä keväänä. Ennen ammatillisia opintojaan hän opiskeli pianonsoittoa Lappeenrannan musiikkiopistossa vuosina 2009-2018 opettajinaan Katalin Simon, Helena Olli ja Inari Kytömäki. Miika on myös osallistunut mm. Erik T. Tawaststjernan ja Hui-Ying Liu-Tawaststjernan pianon mestarikursseille Joutsenon opistossa vuosina 2016 ja 2017.
Kuva Harri Suomalainen
pianisti Eeva Tapanen
Pianisti Eeva Tapanen on valmistunut musiikin maisteriksi Tukholman kuninkaallisesta
musiikkikorkeakoulusta. Hänellä on lisäksi musiikkipedagogin tutkinto Metropolia
Ammattikorkeakoulusta sekä muusikon ammattitutkinto Kuopion konservatoriosta.
Pääaineopinnoissa häntä ovat ohjanneet Stefan Bojsten, Naoko Ichihashi, Seppo Salovius ja
Jaakko Untamala. Eeva on palkittu Kuopion pianokilpailussa jaetulla 1. sijalla ja hän on esiintynyt
orkestereiden solistina. Nykyään hän opettaa pianonsoittoa Tampereen konservatoriossa ja kokee
olevansa onnekas saadessaan tehdä työtä, josta nauttii.
Eevaa kiehtoo erityisesti oman aikamme musiikki, jota hän on esittänyt monenlaisissa
kokoonpanoissa. Arabia kaikuu -festivaalilla kuultavat Christian Holmqvistin kaksi laulusarjaa hän
on levyttänyt tenori Petteri Loukion kanssa. Duo kantaesitti laulut Holmqvistin Songs-levyn
julkistamiskonsertissa helmikuussa 2024. Toinen laulusarjoista kuultiin myös Yleisradion Uudet
levyt -ohjelmassa. Lied-musiikissa Eevaa viehättää mahdollisuus tutkia sävelkielen ja tekstin
yhteen punoutuvaa kudosta. Holmqvistin lauluissa tämä yhdistyy innostavalla tavalla uuden
musiikin tulkitsemiseen.
sopraano Mea Tikkanen
Mea Tikkanen on Kirkkonummelta lähtöisin oleva sopraano. Hän aloitti syksyllä 2022 Metropolia Ammattikorkeakoulussa klassisen laulun pedagogiset opinnot. Hänen laulunopettajanaan toimii Reetta Haavisto. Mea on valmistunut muusikoksi Tampereen konservatoriosta keväällä 2022.
Vapaa-aikanaan Mea pitää hyvien kahvien tekemisestä ja maistelusta. Hän on myös harrastanut intohimoisesti teatteria. Laulumusiikissa Meaa inspiroi eritoten Clara Schumannin liedtuotanto.
Kuva: Loviisa Tuomisto
pianisti Loviisa Tuomisto
Loviisa Tuomisto on suomalainen pianisti ja urkuri. Kevään 2023 aikana hän valmistui musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta kirkkomusiikin koulutusohjelmasta sekä pianopedagogiksi Metropolia Ammattikorkeakoulusta. Loviisa on suorittanut pianon ja urkujen A-tutkinnot Sibelius-Akatemiassa kevään 2022 aikana. Loviisa on monipuolinen muusikko. Kanttorin töiden sekä pianon- ja urkujensoiton opettamisen ohessa Loviisa konsertoi aktiivisesti sekä pianistina että urkurina.
Kuva: Sirkku Merimaa
sopraano Maija Turunen
Sopraano Maija Turunen opiskelee Sibelius-Akatemiassa Sirkku Wahlroos-Kaitilan johdolla. Kipinä liediin syttyi vuosia sitten kesäkurssilla Itä-Suomessa, kun Maija pääsi hiomaan liedohjelmistoa Heikki Pellisen johdolla ja ymmärsi miten syvällisesti ja oivaltavasti elämää voidaan tarkastella tämän suhteellisen pienen teosmuodon kautta. Myös duotyöskentely pianistin kanssa on Maijasta inspiroivaa. Sittemmin Maijaa ovat johdattaneet liedin maailmassa Pellisen lisäksi myös Ilmo Ranta, Keval Shah sekä Tuula Hällström. Maija Turunen on nähty myös oopperalavalla esimerkiksi Uljas Pulkkisin All the Truths -oopperan kantaesityksessä (Sibelius-Akatemia) sekä Rautavaaran Auringon talon Noorana (Metropolia) ja Wagnerin Valkyyrian konserttiversion Gerhildenä (Eurajoki Bel Canto). Maija on opiskellut myös musiikkiteknologiksi ja toimii äänittäjänä sekä tutkii historiallisia lauluäänitteitä. Maijan opintoja tukee Selim Eskelinin säätiö.
Kuva: Veeti Parviainen
sopraano Maria Turunen
Maria Turunen on joensuulaislähtöinen nuori dramaattinen sopraano. Hänen tiensä laulamiseen avautui verrattain myöhään, 24-vuotiaana, kun hän opiskeli Helsingin yliopistossa. Valtiotieteiden maisteriksi valmistuttuaan Maria on sittemmin keskittynyt laulamiseen ja keväällä 2022 hän teki ammatillisen oopperadebyyttinsä Santuzzan roolissa Mascagnin Cavalleria rusticana -oopperassa Åbo Svenska Teaterissa hypättyään rooliin päivän varoitusajalla. Kesällä 2018 Maria hälytettiin puolestaan laulamaan Sieglinden rooli Wagnerin Valkyyria -oopperan ensimmäisen näytöksen konserttiversiossa Joroisten Musiikkipäivillä ja aikaa uuden roolin opiskeluun oli 8 tuntia. Syksyllä 2022 Maria debytoi samassa oopperassa Waltrauten roolissa Suomen kansallisoopperassa, jossa hän on tehnyt myös monia cover-tehtäviä.
Vuonna 2021 Maria voitti Helsinki Lied -kilpailun yhdessä pianistinsa Armaan Madarin kanssa ja vuonna 2022 Maria palkittiin toisella sijalla Merikanto-laulukilpailussa. Vuonna 2019 Marialle myönnettiin puolestaan Suomen Wagner-seuran Bayreuth-stipendi sekä Ruotsin kuninkaallisen musiikkiakatemian kansallinen stipendi.
Maria on valmistunut muusikoksi Helsingin Konservatoriosta, musiikin kandidaatiksi Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin aineryhmästä, sekä suorittanut maisteriopintonsa Sibelius-Akatemian ja Tukholman taideyliopiston oopperakoulutuksissa. Hän viimeistelee myös laulupedagogiikan opintojaan Metropolia Ammattikorkeakoulussa. Hänen opettajinaan ovat toimineet Olga Heikkilä, Ritva Laamanen, Hanna-Leena Haapamäki, Robert Hyman ja vuodesta 2015 lähtien Sirkku Wahlroos-Kaitila
Kuva: Ilari Kauppi
pianisti Pinja Ukkola
Pianisti Pinja Ukkola on oululaislähtöinen muusikko, jonka opinnoissa lied on kulkenut mukana solistisen pianonsoiton rinnalla ammattiopinnoista lähtien. Pinja on opiskellut Metropolia Ammattikorkeakoulussa ja valmistunut Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta musiikin kandidaatiksi keväällä 2022. Hän on saanut ohjausta liediin mm. Ilmo Rannalta, Matti Hirvoselta, Christian von Westergaardilta ja Heikki Pelliseltä. Tällä hetkellä Pinja suorittaa musiikin maisterin opintoja Kirill Kozlovskin johdolla.
pianisti Joona Uusitalo
Pianisti Joona Uusitalo opiskelee Sibelius-Akatemiassa Erik T. Tawaststjernan sekä Antti Siiralan oppilaana. Hän on saavuttanut menestystä mm. Nordic International Piano Competition -kilpailussa 2021 (3. sija), sekä Helmi Vesa - pianokilpailussa 2023, jossa hän sai pääpalkinnon. Joona esiintyy lisäksi ahkerasti lied- ja kamarimusiikkipianistina sekä välillä myös jazz-pianistina. Pianonsoiton lisäksi Joona opiskelee myös sävellystä.
Liedissä Joonaa kiehtoo erityisesti runouden ja musiikin yhteen sulautuminen ja valtava erilaisten tunteiden ja tunnelmien kirjo. Joonaa inspiroi yhdessä musisointi ja yhtenäisen taiteellisen kokonaisuuden luomisprosessi.
Kuva: Maarit Kytöharju
baritoni Veikko Vallinoja
Veikko Vallinoja (s.1995) on helsinkiläinen baritoni, jonka laaja-alainen kiinnostus laulumusiikkiin yltää renessanssista nykymusiikkiin. Veikkoa on kutsuttu tekstilähtöiseksi laulajaksi, joka käyttää miellyttävän väristä ääntään tarinankerronnan välineenä, joka taipuu monenlaisiin sävyihin. Laulujen tekstisisällön ja sävelten yhteen sovittamisen lisäksi hänelle on musiikissa tärkeintä yhdessä musisointi, oli sitten kyse lied-duosta tai kuoron ja sinfoniaorkesterin suurteoksesta. Tällä hetkellä Veikko opiskelee Taideyliopiston Sibelius-Akatemialla opettajanaan Hannu Niemelä. Aiempia opettajia ovat olleet mm. Ritva Laamanen ja Erkki Rajamäki.
Veikon laulutaival alkoi 9-vuotiaana Cantores Minores -poikakuorossa, jossa tulivat myöhemmin vastaan myös ensimmäiset solistitehtävät ja laulutunnit. Poikakuoroharrastus tutustutti suuriin kirkkomusiikkiteoksiin ja vei kiertueille Euroopan katedraaleihin. Kuoromusiikki on edelleen lähellä sydäntä, ja hän laulaakin mm. helsinkiläiskuoro Somnium Ensemblessä, Helsingin Kamarikuorossa ja Savonlinnan oopperajuhlakuorossa.
Veikko on profiloitunut erityisesti lied-laulajana. Helsingin Konservatoriolla alkanut pitkä yhteistyö pianisti Jussi Littusen kanssa on poikinut muun muassa erityispalkinnon Helsinki Lied -kilpailun alle 25-vuotiaiden sarjassa vuonna 2015 ja finaalipaikan samaisessa kilpailussa vuonna 2021. Littusen kanssa Veikko on myös konsertoinut mm. Kuopiossa Talvikamari-festivaalilla ja Helsingissä Laulun Valo -festivaalilla. Duo sai huhtikuussa 2022 Martin Wegeliuksen muisto -säätiön tunnustusapurahan.
Veikko on kysytty solisti kuorojen konserteissa ja hänen repertuaariinsa kuuluu useita keskeisiä kirkkomusiikkiteoksia. Oopperalavalla hänet on nähty mm. Vicarin (Britten: Albert Herring, Sibelius-Akatemia 2020), Christoffer Taxellin (Tuomela: Karvalakkiooppera, Rovaniemi 2022) ja tohtori Falken (Strauss: Lepakko, Pori 2023) rooleissa. Lappeenrannan laulukilpailussa 2023 Veikko sai toisen palkinnon sijoittuen miesten sarjan parhaaksi.
pianisti Aada Wirberg
Aada Wirberg on piikkiöläinen pianistitaustainen kirkkomusiikin opiskelija. Hän on valmistumassa Sibelius-Akatemian Kuopion yksikön osastolta musiikin kandidaatiksi keväällä 2023. Hän syventyy opinnoissaan urkujensoittoon, josta hän valmistelee B-tutkintoa opettajansa Jan Lehtolan kanssa. Tuloillaan on myös kuoronjohdon B-tutkinto opettaja Heikki Liimolan kanssa. Aada on työskennellyt kanttorina ja muusikkona eri seurakunnissa noin seitsemän vuoden ajan, pääosin Varsinais-Suomen alueella mutta myös muualla Suomessa. Syksystä 2021 alkaen Aada on toiminut Paraisten Urkupäivien tiedottaja-sihteerinä. Kesällä 2022 Aada osallistui yhdessä lied-parinsa Henri Jussilan kanssa Merikanto-laulukilpailuun. Maisteriopinnoissaan hän aikoo syventyä urkujensoiton lisäksi myös pianonsoittoon sekä lied-musiikkiin, joita hän on opiskellut ennen Sibelius-Akatemiaa Eveliina Kytömäen johdolla Turun konservatoriolla.