top of page

UUTISET

Jenni Haukion runoihin sävelletty laulusarja saa kantaesityksensä Arabia kaikuu -liedfestivaalilla

27.5.2024

Säveltäjä Shenran Wangin säveltämä neljän laulun laulusarja saa kantaesityksensä Arabia kaikuu -festivaalin Säkeiden tyttäret -konsertissa 2. kesäkuuta. Neljän laulun sarja sisältää mm. Haukion esikoiskokoelman nimikkorunon Paitasi on pujahtanut ylleni. Kantaesityksen tekee lied-duo, jonka muodostavat vuoden 2023 Timo Mustakallio -laulukilpailun voittanut sopraano Iirisilona Segerstam ja pianisti Katarina Katris.

 

Vuosien 2022 ja 2023 aikana sävelletty laulusarja koostuu neljästä Jenni Haukion runoihin sävelletystä liedistä eli laulusta. Sarjan teksteinä kuullaan runot Paitasi on pujahtanut ylleni, Haluaisin antaa sanomalehden, Sinä asut keväässä ja Elegia. Lied on lauluäänelle ja pianolle sävelletty klassinen teos, jossa kaksi instrumenttia muodostavat yhdessä yhden, keskenään tasaveroisen instrumentin. 

 

”Jenni Haukion runoissa kiehtoi erityisesti ihmisyyden monien puolien hienovarainen käsittely. Valitsin laulusarjaan neljä itsenäistä runoa, jotka eivät lähtökohtaisesti muodosta yhtenäistä kokonaisuutta. Laulusarjana ne kuitenkin muodostavat tarinan ihmissuhteesta, joka vie hullaantumisen tunteista äärimmäiseen yksinäisyyteen. Neljä laulua ovat kuin tilannekuvia eri vaiheista epäonniseksi kääntyvässä tarinassa”, Sibelius-Akatemiassa sävellystä opiskeleva Shenran Wang kertoo.

 

Wangin laulusarjassa Neljä laulua Jenni Haukion runoihin erottuvat Wangin musiikille ominaiset selkeät linjat, joita tukevat rikkaat ja kirjavat harmoniat. Hän yhdistää musiikillisia vaikutteitaan suomen kielen luontaiseen rytmiin ja hyödyntää länsimaisen musiikin perinteitä rakenteellisena viitekehyksenä, mikä tekee laulusarjasta helposti lähestyttävän.

 

”Musiikilla ja runoudella on paljon yhteistä, kuten teosten kauaskantoinen merkitys ihmisissä ja kulttuurissa. Haukion 1990- ja 2000-luvun taitteessa julkaistut runot ovat vielä tuoreita, mutta nyt nämä puhuttelevat runot saavat uuden tulkinnan myös liedin muodossa. Suomalaisen liedmusiikki on ollut suosiollisessa kasvussa niin säveltäjien, esittäjien kuin yleisönkin puolesta, mutta tietysti sen soisi olevan vielä laajemmin tunnettu ja kulutettu taidemuoto”, Wang kertoo.

 

”On aina hienoa päästä kantaesittämään nykymusiikkia, joka tulee lähelle kuulijaa. Runo on liedin sydän, ja jotta lied saavuttaa taidemuotona uusia yleisöjä, on tärkeää, että sitä sävelletään kiinnostavan runoilijan koskettaviin runoihin, jonka tunnelmiin kaikenikäiset voivat samaistua. Kuulen Haukion vuosituhannen vaihteen tuotannossa myös aikuistumisen kasvukipuja, joten uskon tämän laulusarjan puhuttelevan myös nuorempaa, parikymppistä yleisöä”, sopraano Iirisilona Segerstam sanoo.

 

Kantaesitys kuullaan osana Arabia kaikuu -liedkollektiivin samannimistä lied-musiikkiin keskittyvää festivaalia, joka järjestetään Arabianrannan alueella 2.-4. kesäkuuta. Klo 18 Paavalinkirkossa alkava konsertti on nimeltään Säkeiden tyttäret, ja konsertin ohjelma koostuu yksinomaan naisrunoilijoiden teksteihin sävelletystä musiikista. Konserttiin on vapaa pääsy.

 

Kantaesityksen tekevät sopraano Iirisilona Segerstam ja pianisti Katarina Katris. Segerstam on suuressa nosteessa oleva sopraano, joka voitti valtakunnallisen Timo Mustakallio -laulukilpailun kesällä 2023. Pianisti Katarina Katris on Segerstamin duo-pari liedmusiikissa ja musiikillinen monitaituri, joka soittaa pianon lisäksi myös cembaloa. Segerstam opiskelee sekä Sibelius-Akatemian laulumusiikin osastolla että Metropolia ammattikorkeakoulussa, Katris Metropolia ammattikorkeakoulussa.

 

Shenran Wang on viittä vaille valmis diplomi-insinööri ja säveltäjä, joka opiskelee Taideyliopiston Sibelius-akatemian sävellyksen tutkinto-ohjelmassa opettajanaan Matthew Whittall. Wang viimeistelee tietotekniikan diplomi-insinööritutkintoaan Aalto-yliopistossa. Wangin oma instrumentti on piano, jota hän opiskelee Carlos Juriksen ohjauksessa.

 

Arabia kaikuu -liedkollektiivin tavoitteena on vakiinnuttaa lied Helsingissä taidemuotona osaksi Arabianrannan kaupunginosan vuodenkiertoa. Kollektiivi järjestää kesäisin suomalaisesta liedmusiikista koostuvan Arabia kaikuu -festivaalin, ja tämän lisäksi erilaisia teemakonsertteja pitkin vuotta. Metropolia Ammattikorkeakoulu järjesti festivaalin ensimmäistä kertaa kesällä 2022. Nykyään toimintaa pyörittää tammikuussa 2023 perustettu Arabia kaikuu -ry, mutta kollektiivin taiteilijat ovat edelleen Metropolian opiskelijoita, alumneja, opettajia ja ystäviä. Kesän 2024 festivaali järjestetään 2.-4.6.2024.

Säkeiden tyttäret - naisten lyriikkaa

Paavalinkirkko su 2.6. klo 18

bottom of page